Van ontwerptraject naar realisatie
Het ontwerp ligt klaar! Mede dankzij een subsidieregeling van Schoolplein van de Toekomst gaat het Odulphuslyceum in Tilburg in de carnavalsvakantie eindelijk aan de slag met het vergroenen van hun schoolplein. Niet alleen in het basisonderwijs maar ook op de middelbare school zien leerkrachten en leerlingen steeds vaker het belang in van een groene, natuurrijke omgeving. Hoe verloopt zo’n ontwerptraject? We spraken met Susanne Verheggen, docent biologie en één van de kartrekkers van de groene plannen op school.
Het had heel wat voeten in aarde, maar met de hulp van een tuinontwerper, hovenier, verschillende docenten en de leerlingen start de school binnenkort met de uitvoering van de eerste fase van hun ontwerp. ‘Het was inderdaad een heel traject’, vertelt Susanne. ‘We zijn gestart met een werkgroepje vanuit de sectie biologie en Marjolein Koster, docent Engels.’
Klimaatfietstocht en ontwerpatelier voor leerlingen

In een projectweek gingen leerlingen aan de slag in een ontwerpatelier om hun wensen en ideeën op papier te zetten.’ Tilburg is één van de steden in Nederland met de meeste hittestress. ‘De leerlingen gingen op een fietstocht klimaatadaptatie: waar zijn de warme plekken in de stad en hoe komt dat? Er kwam ook iemand van de gemeente om ons meer te leren over klimaatadaptatie.’
‘We zijn ook bij twee andere schoolpleinen in Tilburg gaan kijken voor inspiratie en voorbeelden,’ gaat Susanne verder. In het droomontwerp van de school was ruimte voor een groenatelier waar leerlingen aan de slag kunnen gaan, inclusief een kas. Ook waren er wensen voor een buitenlokaal en een beweegtuin met speelelementen in het groen. ‘Zodat leerlingen meer gingen bewegen en verbinden met elkaar, in plaats van met hun telefoon bezig te zijn.’
Door met een projectgroep

De rector vond het belangrijk dat het project door iedereen gedragen werd. Daarom organiseerde de projectgroep een overleg waar het personeel inspraak had.
Vervolgens hebben ze samen met tuinontwerper Jacqueline van der Lubbe en Tineke Vermeer van NDE-Hub Tilburg geprobeerd om de verzamelde feedback mee te nemen in het ontwerp. ‘De kosten waren echter een uitdaging en dat betekende een behoorlijke kaalslag op ons ontwerp.’ Ook het Odulphus heeft ervaren dat financiering vaak beperkt is. Net als andere schoolpleinen van de toekomst kiezen zij dus nu voor fasering: “In fase 1 gaan we aan de slag met beplanting. In fase 2 en 3 hopen we alsnog het groenatelier, het buitenlokaal en de beweegtuin te realiseren.”
Groene ambities
Oftewel, voor de toekomst zijn er nog genoeg groene ambities. Susanne: ‘Wij bieden leerlingen de mogelijkheid om in te schrijven voor extra groenateliers.

Het zou geweldig zijn om met een kas te werken en een lessencyclus te realiseren.’ Eerst maar eens beginnen met fase één. ‘We starten met het binnenplein bij de vwo-locatie.’ In goed overleg met de hovenier en tuinontwerper hebben we een plan gemaakt met veel inheemse planten.’Een flink oppervlak aan tegels wordt vervangen door halfverharding.
Er komen plantvakken en nieuwe bomen. Ook zit er verticaal groen in het ontwerp, zodat er sfeervolle pauzeplaatsen ontstaan. ‘Ik zou het mooi vinden als ons personeel straks vaker buiten komt. Zodat personeel en leerlingen elkaar ook tijdens de pauze ontmoeten,’ geeft Susanne aan.
Subsidie en fondsenwerving
De school heeft meegedaan met een wedstrijd voor een subsidie van 5000 euro om ook de havo-locatie te vergroenen. Helaas hebben ze deze niet gewonnen. Ook heeft Susanne in oktober een workshop fondsenwerving gedaan bij IVN Natuureducatie. ‘Dat is nu niet realistisch, maar wie weet voor een volgende fase.’ Wat Susanne andere scholen met groene dromen zou willen meegeven? ‘Het is best complex en het kost veel tijd om de kar te trekken. Zorg dat je een goede projectgroep hebt die draagkracht heeft onder de hele schoolleiding.’