Financiering

Regeling ‘Schoolpleinen van de toekomst’

De Brabantse waterschappen, Provincie Noord-Brabant en het Cultuurfonds Noord-Brabant investeren samen 1 miljoen euro om zoveel mogelijk schoolpleinen groener te maken. Vanaf 2024 is er vier jaar lang jaarlijks € 250.000,- beschikbaar om te verdelen. De regeling voor 2024 is inmiddels gesloten. Twintig basisscholen, twee middelbare scholen en die beroepsonderwijsinstellingen hebben subsidie ontvangen.

Dankzij de regeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’ zijn de afgelopen zes jaar in Brabant al 350 versteende schoolpleinen omgetoverd in natuurlijke buitenruimtes.  Scholen kunnen via deze regeling een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van € 10.000 per project. Wees er op tijd bij want het aantal aanvragen gaat hard.

Aanvragen weer mogelijk in 2025

Vanaf 1 mei 2025 tot en met 3 november 2025 kan er weer worden aangevraagd. Ook dan sluit de aanvraagperiode mogelijk eerder als het subsidieplafond is bereikt. Houd deze website in de gaten voor meer informatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tips

Als je jouw schoolplein wil omtoveren tot een groene oase, moet je een begroting maken en natuurlijk budget vrijmaken voor de financiering ervan. Menskracht en materialen kosten nu eenmaal geld. Wij geven je een paar tips om aan budget te komen.

  • Beperk je kosten

    De eerste tip is het meest voor de hand liggend: beperk je kosten. Is het mogelijk om meer gebruik te maken van vrijwilligers? Hiermee bespaar je al op menskracht. Leen gereedschap van ouders en hergebruik materialen. Van stoeptegels kun je bijvoorbeeld een insectenmuurtje maken. Ga ook na of ouders, bouwmarkten, de gemeente, groothandel van groen of Staatsbosbeheer materialen over hebben. Daarnaast kun je ook besluiten een deel van de plannen op een later moment uit te voeren. Door de aanleg te faseren, kun je de kosten verspreiden.

  • Subsidie

    Kijk of het mogelijk is om gebruik te maken van subsidies of mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Veel gemeenten of organisaties hebben subsidies die aansluiten bij Schoolpleinen van de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar financiële hulp op het gebied van biodiversiteit, regenwater, klimaat, wijkbevordering en sport- en spelmogelijkheden. Ook kun je onderzoeken of er fondsen zijn van wie je extra financiën kunt ontvangen.

    We hebben een paar tips voor je op een rij gezet:

  • Kom zelf in actie

    Je kunt ook zelf acties op touw zetten, samen met leerlingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van: een sponsorloop, bakactie, verzamelen van statieflessen of het organiseren van een markt. Op deze manier betrek je ook meteen de kinderen bij hun nieuwe schoolplein.

    Een andere mogelijkheid is het starten van een crowdfundingsactie. Brabanders voor Natuur is speciaal bedoeld voor het realiseren van natuurgerelateerde projecten. Het project moet altijd een duidelijke relatie hebben met natuur, biodiversiteit, bos en landschap.

  • Sponsoren

    De vierde optie is het zoeken van sponsoren. Deze kunnen hulp bieden op verschillende manieren: financieel, vrijwilligerswerk of door het leveren van goederen. Vaak willen organisaties, winkels of particulieren financieel ondersteunen als hun naam duidelijk genoemd wordt.

    Daarnaast kun je op verschillende manieren non-financiële hulp krijgen. Vraag bijvoorbeeld bij de gemeente of Staatsbosbeheer of zij nog oude bomen hebben. Zaag deze in stukken en je hebt geweldige boomstronkjes om op te staan, zitten en spelen. Of neem contact op met een teler en kijk of zij planten en struiken hebben die misschien niet meer goed zijn voor de verkoop. Wellicht willen ze deze in ruil voor het noemen van hun naam wel doneren. Hou ook rekening met het jaargetij. In het snoeiseizoen kun je vaak materialen gratis krijgen.