‘Wie gaat er voor onze aarde zorgen?’: hoe jongeren bewust worden waar voedsel vandaan komt

Vlierden

Voedseleducatie voor VO: Natuurlijk leren op de boerderij

Een zuivelproeverij, boter maken of mestonderzoek. Door rond te neuzen en zelf de handen uit de mouwen te steken op een boerderij raken jongeren bewust waar hun voedsel vandaan komt. En wat daar bij komt kijken. Klasseboeren bieden praktisch onderwijs voor diverse onderwijsthema’s op hun erf. Hanneke Verberne is zo’n Klasseboer. Samen met haar man en oudste zoon runt ze de Schooteindhoeve. Een modern melkveebedrijf waar de natuur ruimte krijgt om te groeien en bloeien. 

Koken bij de Klasseboer 

Vandaag zijn vier leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs te gast bij Hanneke. Ze zijn al een paar keer langs geweest op de Schooteindhoeve. Een dag in de week leren ze al doende waar hun voedsel vandaan komt en wat daar allemaal bij komt kijken. Van mest scheppen tot koeien melken en deze middag een kookles. Op het menu: de bonenburger van Kok in de Klas, een gezond en duurzaam recept. 

Ruiken en proeven

Terwijl de leerlingen met volle focus snijden, mengen en kneden geeft Hanneke instructies: ‘een theelepeltje citroenrasp’ en ‘nog een ei erbij’. Maar ook tips: ‘als je olie in de pan doet bakken de burgers minder snel aan’. Als de eerste burgers de bakplaat raken begint het al te geuren. ‘Het ruikt gewoon als vlees’, wordt verbaasd geroepen. En bij het proeven blijkt het ook nog eens lekker te smaken. ‘Zo is vegetarisch wel relaxt, want die vleesvervangers uit de supermarkt vind ik vies’, merkt een van de leerlingen op. 

Ook aan de slag?

Interesse om ook een Klasseboer te bezoeken met je VO-klas? Ga naar: www.klasseboeren.nl

Dit ervaringsverhaal is mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten

Lees meer ervaringsverhalen