Gezonde Smikkelweken 2023 in Noord-Brabant van start

Spelenderwijs meer groente eten

Dit jaar recordaantal deelnemers: 120.000 kinderen door heel Nederland

De derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken gaat 25 juli van start. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding, door middel van spelletjes, proeven en zelf koken. Van courgettecake tot bietenpizza’s.

De kick-off van de Gezonde Smikkelweken vindt plaats in de tweede week van de zomervakantie op bijna 1.100 BSO-locaties door heel Nederland. De Brabantse aftrap is op 25 juliin Huize Padua in Boekel. Kinderen van XXS BSO Buiten geven daar samen met wethouder Henri Willemshet startschot voor het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen. Net als de andere  BSO’s ontvangt XXS BSO Buiten vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten, waaronder een pakket om courgettecake te bakken en een zintuigenspel waarmee de kinderen onbekende groente, zoals ananastomaten, ontdekken. De cliënten van Huize Padua, een centrum voor sociale dagbesteding van GGZ Oost Brabant, hebben geholpen met het inpakken van deze pakketten. Daarom vindt de aftrap daar plaats.

De Gezonde Smikkelweken is een initiatief van Stichting Spoony. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en vele partners die zonder winstoogmerk meedoen. Dit jaar is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar: meer dan 120.000 kinderen doen mee. Het gaat om 1.100 buitenschoolse opvang-locaties en ruim 200 basisscholen en 10 kinderdagverblijven.In Brabant doen 97 locaties en 8.200 kinderen mee.

Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony: “In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat één op de zeven Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Maar it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen als ouders, opvang en scholen doen mee.”

Uitbreiding naar basisscholen en kinderdagverblijven

Dit jaar doen voor het eerst ook scholen en kinderdagverblijven mee. In samenwerking met Stichting Goeie Grutten is een Gezond Smikkelweken-lespakket ontwikkeld speciaal voor kinderen in groep vier tot en met zeven. Hierdoor staat bij ruim tweehonderd basisscholen (bijna allemaal gelegen in gebieden waar ondersteuning in sociaal en economisch opzicht van extra waarde is) educatie over gezonde en duurzame voeding centraal in de laatste drie weken van het schooljaar. Daarnaast wordt ook de Gezonde Smikkelweken Mini geïntroduceerd bij kinderen tussen 1 en 4 jaar. Op die manier worden ook de allerkleinsten al op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor gezonde voeding. 

Doe thuis ook mee!

Alle kinderen die deelnemen via hun BSO of school krijgen voor thuis ook een kook-en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Kinderen die niet naar de deelnemende BSO’s en scholen gaan, kunnen via het online platform toch gratis thuis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op honderd prijzen, variërend van een Cortina fiets en Nike Air Jordans tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 3 september 2023 via www.gezondesmikkelweken.nl

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl