Groentjessoep op school

Bewezen haalbaar en effectief

Met Groentjessoep krijgen álle kinderen op school een kop lekkere en verse groentesoep i.c.m. kennis over verschillende groenten. Ze leren wat de gezondheidswaarde, oftewel superkrachten, van groente zijn. Maar ook hoe ze groeien en hoe je ze het beste kunt bewaren. Zo krijgen de kinderen een gezonde lunch of tussendoortje en leren ze op een leuke manier hoe groente helpt om gezond en fit te blijven.

De oudste leerlingen spelen een actieve rol in het opwarmen en ronddelen van soep en educatie. Een effectieve aanpak want onderzoek laat zien dat door Groentjessoep kinderen meer groente durven te proeven én leren hoe groente helpt om lekker in je vel te zitten.

Iedere week een andere groente

Iedere week staat er een andere groente centraal. In de soep en educatie. Het programma loopt 8-10 weken per schooljaar en kan jaarlijks herhaald worden, zodat de kinderen over langere periode veel verschillende groenten leren kennen. De Groentjessoep boodschap: ‘Iedere groente heeft zijn eigen superkracht. Hoe meer verschillende groente je eet, hoe meer superkrachten je krijgt en hoe fijner je je gaat voelen’.”

Op school én thuis

Naast een scholenprogramma heeft Groentjessoep ook een aantal thuispakketten ontwikkeld. Met een kidsproof receptenkaart en alle ingrediënten erbij geleverd, kunnen de kinderen thuis soep maken, met het hele gezin proeven en vertellen over de superkrachten van groente.

Bijzonder geschikt voor S(B)O

De praktijkgerichte aanpak van Groentjessoep maakt het bijzonder geschikt voor Speciaal Basisonderwijs en Speciaal Onderwijs. Het is ook samen met deze scholen ontwikkeld zodat de uitvoering en de educatie goed aansluit bij de behoefte en het niveau van de kinderen.

Leerkrachten worden ontzien

Groentjessoep is zo ontwikkeld dat het zo min mogelijk tijd en energie vraagt van de leerkrachten. De begeleiding van de Soupmasters kan door stagiaires, ouders of vrijwilligers worden opgepakt. Het hele proces is vastgelegd in een draaiboek en de begeleiders worden vooraf getraind. De verdiepende educatie vanuit Groentjessoep en het platform Smaaklessen wordt zo aangeleverd dat de leerkracht met minimale voorbereiding ermee aan de slag kan.

Op jouw school?

Groentjessoep is een door RIVM erkende Gezonde School activiteit, als enige ook voor SBO- en SO scholen. Scholen kunnen daarom de Stimuleringsregeling Gezonde School en Lekker naar buiten subsidie van Jong Leren Eten inzetten om het programma te financieren. En ook met de regelingen Schoolmaaltijden.nl en School & Omgeving is het voor scholen mogelijk om Groentjessoep in te zetten en het programma zo jaarlijks te herhalen.

Meer weten?

Op de website vind je nog meer informatie over Groentjessoep. Of bekijk dit filmpje om te zien hoe een Groentjessoep dag eruit ziet. Natuurlijk mag je ook altijd vrijblijvend contact opnemen via anne@groentjessoep.nl.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl