Oogst programma Smikkelen van eetbaar groen
Op 22 november 2024 werd de oogst van het programma Smikkelen van eetbaar groen gevierd bij de Heksenboom in Sint Anthonis. In een jaar tijd zijn zo’n 100 basisscholen in de regio Noordoost-Brabant gestart met een vernieuwend voedseleducatieprogramma: Smikkelen van eetbaar groen. In dit vrolijke, praktijkgerichte groenteprogramma werkten scholen samen met moestuincoaches, Klasseboeren, kookondersteuners en 45 lokale ondernemers om leerlingen spelenderwijs voedselvaardigheden en kennis over gezonde en duurzame voeding bij te brengen.
Kinderen gingen actief aan de slag met verschillende projecten waarin zij hun opgedane kennis direct in praktijk brengen. Ze leerden voedselbosjes en moestuintjes aanleggen op school en combineerden dit met een excursie naar een Klasseboer. Ook ontwikkelden ze bijvoorbeeld een waterpromotiecampagne voor in sportkantines, interviewden ze de chef-kok van een lokaal restaurant over de kwaliteit van het kindermenu, of ontwierpen ze groente reclameposters voor supermarkten in de buurt.
Eetbaar groen
Onder begeleiding van IVN Natuureducatie gingen 40 scholen aan de slag met eetbaar groen op school. Scholen committeren zich drie jaar aan het programma en leggen zelf een eigen bijdrage in. Ze konden kiezen uit 3 smaken. Moestuinmaatwerk waarbij een moestuincoach samen met de school een passend plan maakt op of in de buurt van het schoolplein en passend binnen de lessen de tijd die de school wil en kan besteden aan moestuinieren. Een educatief voedselbosje op het plein van ongeveer 30 vierkante meter met 30 verschillende soorten eetbare planten. Naast het bosje zelf zijn er gastlessen en ondersteunend educatief materiaal. De derde mogelijkheid was de combinatie van een bezoek bij een Klasseboer en een minimoestuin met lesmateriaal op school. Voor alle scholen geldt dat ze hier voor ten minste drie jaar mee aan de slag gaan, zodat het op deze manier ook wordt geborgd in curriculum en beleid.
Spoony’s lespakket
85 klassen maakten gebruik van het Smikkelen met Spoony’s lespakket. Dit lespakket biedt voedingseducatie in de vorm van vrolijke activiteiten. Met werkboekjes gingen de leerlingen zelfstandig én in groepsverband aan de slag met opdrachten waarmee ze spelenderwijs leren over gezonde en duurzame voeding. Ze poften mais en experimenteerden met gezonde kruidenmixen tijdens de Popcorn Challenge. Ook maakten ze een verleidelijke verpakking en ontwikkelden ze etiketten. Van zwarte bonen maakten zij lekkere moestuin muffins. Leerkrachten werden maximaal ontzorgd: alles wordt in het pakket meegeleverd. Van zwarte bonen tot een handig instructieboekje voor de leerkracht met uitleg en verdiepingsopdrachten.
Samenwerking in de voedselleefomgeving
Naast vrolijke activiteiten in en rond de klas, werden de kinderen via ervaringsgerichte lessen betrokken bij de voedselleefomgeving. Zij werden uitgenodigd om activiteiten te ondernemen bij plaatselijke supermarkten, restaurants, zorginstellingen en groenteboeren, waaronder zelf menukaarten en posters maken en ophangen. De 45 deelnemende bedrijven leverden hiermee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een gezonde en duurzame generatie, waarin kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt en bewuste keuzes maken.
Tijdens de bijeenkomst onderstreepten de aanwezigen, waaronder gedeputeerde Marc Oudenhoven (Agrarische Ontwikkeling en Bestuurlijke samenwerking) en Maarten Jilisen (wethouder Financiën en & Economie van de gemeente Land van Cuijk), het belang van samenwerking en het delen van kennis. Zo zijn er bijvoorbeeld in het Land van Cuijk al diverse partijen actief die elkaar gevonden hebben op het gebied van voedseleducatie, korte ketens en boer-burger verbinding: Goei Leven Land van Cuijk, Land van Cuijk Boert-Bewust, Klasseboeren, het Smaakcentrum en Jong Leren Eten.
De initiatiefnemers van dit innovatieve educatieprogramma zijn Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie en RNOB. Smikkelen van eetbaar groen wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant die ondersteund wordt door de provincie Noord-Brabant.
In deze flyer lees je wat het project heeft opgeleverd. Zelf ook aan de slag met eetbaar groen in het basisonderwijs? Kijk voor meer info en contactgegevens op: