Healthy Food Challenge op Koning Willem 1 College van start!

Leerlingen van het Koning Willem 1 College zijn officieel van start met de Healthy Food Challenge. De leerlingen werken in Het Talent Atelier 10 weken lang aan een opdracht van Jong Leren Eten. Het doel is om de betrokkenheid van jongeren bij gezonde, duurzame voeding te vergroten door ze een actieve bijdrage te laten leveren aan het aanbod op hun eigen school.

Aanleiding

Kinderen en jongeren weten steeds minder over de oorsprong van voedsel: Hoe het groeit, waar het vandaan komt, in welk seizoen het groeit, hoe je het klaarmaakt/ bewaart én hoe je voedselverspilling kan tegengaan. Ook is er weinig besef over de waarde van voedsel en het respectvol omgaan met ons voedsel. Daarnaast worden jongeren dagelijks blootgesteld aan misleidende advertenties. Met name ongezond voedsel is tegenwoordig overal aanwezig: thuis, onderweg naar school, op de treinstations, in de stad, in sport- en schoolkantines etc. En dat voedsel is vaak ook nog eens het goedkoopst!

Jong Leren Eten

Gezond voedsel is onmisbaar in ons leven. Het programma Jong Leren Eten streeft naar een gezonde en duurzame leefstijl. Maar gezonde en duurzame voeding is vaak (nog) niet aantrekkelijk voor jongeren. Waarom is dat zo? Wat spoort jongeren aan om wél gezonder en duurzamer te eten? Hoe kunnen ze de verleidingen voor het ongezonde, goedkope en makkelijk verkrijgbare voedsel weerstaan?

Healthy Food Challenge

De Healthy Food Challenge nodigt jongeren uit mee te denken en een innovatief concept te bedenken waarmee gezonde en duurzame voeding de makkelijke keuze wordt. Ze worden uitgedaagd de schoolkantine en de buitenruimte van school te betrekken. Ook stimuleren we contacten met nabijgelegen voedselondernemers, zoals de lokale supermarkt en de lokale boer. De opdracht is dusdanig ingericht dat alle richtingen ermee uit de voeten kunnen. Van leerlingen met een technische achtergrond die constructies bouwen voor de schoolkantine tot communicatiestudenten die een voorlichtingscampagne bedenken. Aan het einde van de 10 weken hebben de leerlingen van het Koning Willem 1 College een eerste pilotversie getoetst en gaan volgende groepjes verder met de uitwerking daarvan.

Als MBO ook aan de slag met gezonde, duurzame voeding?

Wil jij op jouw MBO ook aan de slag met gezonde, duurzame voeding? En zoeken jullie een opdrachtgever en een manier om dergelijke interventies juist samen met de leerlingen vorm te geven? Neem dan contact met ons op via jlenoordbrabant@ivn.nl om de mogelijkheden te bespreken. Meer informatie: www.jonglereneten.nl