Primair onderwijs
groene en gezonde buitenruimte

Een groen schoolplein is leuker en gezonder

Een schoolplein vol groen. Daar worden kinderen blij van! Ze vinden het schoolplein na vergroening stukken leuker en hun spel is veel gevarieerder. Voor meisjes heeft het nog een extra voordeel: ze voelen zich meer in het spel betrokken en bewegen intensiever.

Door spelen in het groen kunnen kinderen zich na de pauze beter concentreren. En ze ervaren ook meer steun van leeftijdsgenootjes. Iets wat voor kinderen heel erg belangrijk is. Het maakt school een veiligere plek waar ze op anderen kunnen vertrouwen. Niet alleen om te spelen, maar ook om te leren is een groen schoolplein dus een goede keuze!

Een groen schoolplein als optimale leeromgeving

Op Basisschool Oost in Bergen op Zoom pauzeren én leren kinderen in het groen. Dat laatste doen ze door te ontdekken, creatieve oplossingen te bedenken, te spelen en samen te werken. En dat werkt! De kinderen zijn geconcentreerder en het leren gaat beter en makkelijker. En het is natuurlijk ook gewoon genieten om in de buitenlucht te zijn.

Waarom binnen als het buiten kan?

Van zaaien, verzorgen, oogsten en proeven tot beleving van de natuur. Dit kan allemaal op en rondom de school. Er zijn allerlei materialen, pakketten, subsidies, aanbieders en mooie voorbeelden waarbij leerlingen leren van en met de natuur, water en voeding. Ook kun je op pad: naar de boer of de natuur in de eigen omgeving. Tips en inspiratie om zelf ook buitenles te verzorgen, informatie voor buitenlestrainingen en meer vind je op de pagina educatie.

Inspiratie: eten uit je eigen voedselbosje

In Geldrop hebben leerlingen van van Kindcentrum De Vlinder hun eigen voedselbosje op het schoolplein geplant, samen met IVN-afdeling Geldrop. Je kunt natuurlijk uit een boek leren hoe fruit groeit, maar het is toch veel leuker om het zelf te doen? En natuurlijk lekker te snoepen uit je eigen bosje.

De voedselbosjes trekken bovendien allerlei insecten, vogels en andere dieren aan. Goed voor de biodiversiteit! Ook interesse in een voedselbosje bij school of kinderopvang?

Inspiratie: Tiny Forest

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

  • Van droom naar concrete stappen

    Wil je een voorbeeld stappenplan om te komen tot een groen schoolplein, informatie over veilig spelen en onderhoud en beheer?

    Kijk dan op de website van IVN Natuureducatie.
  • Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

    Subsidie is een mooi startpunt voor financiering van een groen schoolplein. Daarnaast zijn er andere creatieve opties die ook de leerlingen en omgeving betrekken bij het schoolplein. Denk bijvoorbeeld aan een sponsorloop, bakactie, verzamelen van statiegeldflessen of organiseer een markt. Een andere mogelijkheid is het starten van een crowdfundingsactie.

    Lees hier alles over de financieringsmogelijkheden.

Gratis tips in je mailbox?

Niets missen van de laatste ontwikkelingen, inspiratie opdoen en mooie voorbeelden ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 2-maandelijkse nieuwsbrief Groen, Gezond & Waterwijs! Groen, Gezond & Waterwijs is een initiatief van Schoolplein van de Toekomst en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Samen zetten we ons in voor de aanleg van groene schoolpleinen, buitenonderwijs en educatie over gezonde voeding.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl