Wie is de beste zonnebloem- of pompoenkweker van de school?

Van 9 t/m 31 mei vond de Maand van de Schooltuin plaats. Door een activiteit op de basisschool kon je kennismaken met schooltuinieren. Dit gebeurde ook in een bovenbouwklas van Rennevoirt te Berkel-Enschot.
De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zich onder andere met de Maand van de Schooltuin in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Het als kind bezig zijn met zaaien, oogsten en verzorgen draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. Deze maand waren er door heel het land op basisscholen activiteiten omtrent schooltuinieren. Rond de 15.000 kinderen hebben deze maand kunnen proeven hoe leuk het is om bezig te zijn met wat je allemaal zelf kan verbouwen. Zo ook op basisschool Rennevoirt.
Wie heeft de grootste zonnebloem of pompoen?
In de bovenbouwklas gaan de kinderen de strijd met elkaar aan om tot de grootste zonnebloem en pompoen te komen. Begin mei heb ik als moestuincoach een korte presentatie gegeven op school, met in het kort waarom het zo leuk en belangrijk is om je eigen groente en fruit te verbouwen en bovenstaande wedstrijd toegelicht.
Zo hebben alle kinderen een paar zonnebloem- en pompoenzaden mee naar huis genomen om ze thuis op te kweken, natuurlijk met uitleg hoe ze dat het beste kunnen doen. Als de plantjes groot genoeg zijn zullen ze deze weer mee terug naar school nemen en worden ze uitgeplant naast de school. Zo kan heel de school mee genieten van de mooie zonnebloemen en pompoenen. Natuurlijk mogen de kinderen zelf ook een paar plantjes houden voor thuis. Er komen als het goed is zo een 50 zonnebloemen en ook nog eens 50 pompoenplanten te staan, als dat de school en het dorp niet prachtig kleurt.
“Ik vind dit zo leuk om dit met de hele klas te doen.”
Leerling, basisschool Rennevoirt
Bij de meeste kinderen kwamen na een weekje de plantjes al tevoorschijn, na het zaaien. Een meisje uit de klas zei: ‘Ik vind dit zo leuk om dit met de hele klas te doen. Bezig te zijn met de natuur, hoe dit moet met zaadjes en plantjes. Ik wist dit eerst niet.’ Bovenstaande reactie zegt genoeg. Lisa, de juf zegt tevens: ‘Ik vind het leuk om met de kinderen even bewust bezig te zijn met het ontstaan van een zonnebloem en een pompoen. Dat die niet kant en klaar bij de supermarkt of bloemist liggen, maar dat daar een groeiproces aan vooraf gaat. Het is fijn dat Ellen ons kan helpen om dit door deze activiteit inzichtelijk te maken.’
Als het onderwijsprogramma het toelaat kunnen we aan het einde van de zomer de zonnebloemen aan iemand geven die dat verdient, ieder kind kent vast wel iemand. En de pompoenen verkopen voor een goed doel. Zo hebben we gezaaid, verzorgd en geoogst. Ik ben zo benieuwd wie de grootste zonnebloem of pompoen kan kweken uit dat ene zaadje, maar vooral wie krijgt na deze schooltuinactiviteit ook het moestuinvirus te pakken? Want zeg nou zelf wie wordt nu niet blij als je in de schooltuin bent geweest…
Tekst: Ellen de Visser
Van Berkelse Bodem