Watereducatie

Het belang van water

Door te ervaren en leren over het belang van een groene, gezonde leefomgeving en de rol van water daarin, worden kinderen zich op jonge leeftijd al bewust van de natuur en de rol van water. Wij geven allerlei leerzame en duurzame tips voor het geven van watereducatie.

Droppie water

Alles ontdekken over water? Droppie Water is de kinderwebsite van de Nederlandse Waterschappen. Stripfiguurtje Droppie Water leert kinderen van groep 1 tot en met 8 alles over water en de Waterschappen.

Spelletjes, weetjes en lessen

De waterschappen willen met Droppie Water het waterbewustzijn van kinderen vergroten en waterbewust gedrag bevorderen. Droppie Water laat kinderen door het spelen van spelletjes, weetjes en lessen kennis maken met waterbeheer, -veiligheid en –kwaliteit.

Naar de activiteiten

Waterschappen zetten zich samen met gemeenten en partners in voor een duurzame leefomgeving. Ook inwoners, verenigingen, bedrijven en scholen kunnen hun steentje bijdragen. Alle activiteiten zoals leuke spelletjes, weetjes, kleurplaten en lesmodules vind je op de site van schoolpleinenbrabant.nl.

Waterschijf van Vijf

Hoe ga ik om met water op het schoolplein? Kan ik water besparen? Wat mag er wel en niet in het toilet? De Waterschijf van Vijf staat vol met tips en weetjes om bewuster om te gaan met water. Tijdens de ‘Week van ons Water’ krijg je antwoord op vragen als: Wat kan ik zelf doen om wateroverlast of droogte tegen te gaan? De Waterschijf van Vijf geeft maar liefst 26 tips en weetjes om bewuster om te gaan met water.

De waterpomp

De waterpomp is één van de meest populaire onderdelen op een natuurlijke speelplaats. Water trekt kinderen als een magneet aan en ze kunnen er uren mee spelen. En wat is er leuker dan water dat beweegt, takjes meeneemt in de stroom, verkoelend over je voeten stroomt en wat je zelf kunt sturen? Bij volwassenen zorgen waterpompen echter nogal eens voor hoofdbrekens. Het netwerk Springzaad schreef hier een leuke blog over: Pret met de pomp!

Escapespel over klimaat

Speel het escapespel ‘Kraak de Klas: Klimaatzorgen in Nederland’ in één (aardrijkskunde)lesuur in de klas. Leerlingen uit groep 8 of 1e en 2e klas middelbare school leren spelenderwijs over klimaat en water en gaan in groepjes met elkaar de strijd aan. Wie kraakt als eerste de code en opent de kist? Je kunt het escapespel aanvragen op de site weekvanonswaterinbrabant.nl.

Meer inspiratie

Op zoek naar nog meer leuke tips? Neem dan eens een kijkje op:
dommel.nl/lerenoverwater,
aaenmaas.nl/onswerk/educatie/,
brabantsedelta.nl/educatie of
waterschaprivierenland.nl/leren-over-water

Gratis inspiratie in je mailbox?

Niets missen van de laatste ontwikkelingen, inspiratie opdoen en mooie voorbeelden ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 2-maandelijkse nieuwsbrief Groen, Gezond & Waterwijs! Groen, Gezond & Waterwijs is een initiatief van Schoolplein van de Toekomst en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Samen jagen zetten we ons in voor de aanleg van groene schoolpleinen en buitenonderwijs.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl