Voortgezet onderwijs
voedseleducatie

Eten op school

School is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Wij geven je allerlei leuke tips en lesmaterialen die jou en je school verder op weg kunnen helpen. Je kunt ook contact opnemen met de Jong Leren Eten makelaars in Noord-Brabant om de (regionale) mogelijkheden voor voedseleducatie te bekijken.

Verband tussen ongezonde voeding en leerprestatie

Er zijn aanwijzingen dat het voedingspatroon van leerlingen samenhangt met de cognitieve ontwikkeling en schoolprestaties. Hersenen hebben namelijk voldoende én de juiste voedingstoffen nodig om goed te functioneren. Bij verkeerde eetgewoonten is er een grotere kans op bijvoorbeeld concentratieproblemen, onrustig en druk gedrag, vermoeidheid en lusteloosheid. Dit kan de schoolprestaties negatief beïnvloeden.

Overgewicht en de gevolgen

Daarnaast kan een ongezond voedingspatroon bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, wat verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Denk aan gewrichtsklachten en Diabetes type 2. Ook hebben jongeren met overgewicht meer kans op psychosociale problemen door stigmatisering, pestgedrag en een slecht zelfbeeld. In 2020 had 19.3% van de 12 tot 16-jarigen overgewicht. (Centraal Bureau Statistiek, 2021). Jij als leerkracht/school kunt gelukkig een positieve bijdrage leveren aan een gezonder voedingspatroon van jouw leerlingen. Hieronder vind je een berg inspiratie.

Ideeën voor voedseleducatie

  • Binnen schoolvakken: Vitaal Burgerschap, Verzorging, Nederlands (schrijf- of spreekopdrachten rond voeding). Of denk eens aan een projectweek.
  • Gezonde School Kantine opzetten. Wil je je kantine gezonder maken? Meld jouw school dan gratis aan en bespreek met een Gezonde School Kantine adviseur de vervolgstappen. Meer informatie vind je hier. 
  • De leerlingen laten kennismaken met moestuinieren. Dit kan bijvoorbeeld door de aanleg van een moestuin op het schoolplein, te werken met moestuinbakken of een binnenteeltsysteem of door regelmatig op bezoek te gaan bij een externe moestuin. Speciaal opgeleide moestuincoaches  bieden ondersteuning bij moestuinieren op jouw schoolplein, kunnen gastlessen geven of nodigen je uit om met de klas een bezoek te brengen aan hun eigen moestuin
  • Op excursie naar de boerderij of Smaakcentrum, zodat jongeren met eigen ogen kunnen zien waar hun voedsel vandaan komt. Alle Brabantse Klasseboeren vind je hier: klasseboeren.nl.

Jongeren Advies Bureau

Dit bureau van IVN betrekt jongeren tussen de 12 en 25 jaar, vanuit hun opleiding, bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dit zijn echte, actuele vragen van bedrijven of overheden. Hiermee kun je als school een brug slaan tussen theorie en praktijk. Meer informatie vind je op: Jongeren Adviesbureau.

Structureel aan de slag

Wil je structureel aan de slag met voedseleducatie? Dat kan met het programma Gezonde School. Dit programma van het ministerie van VWS helpt scholen om te werken aan een gezonde leefstijl voor de leerlingen. Dat kan aan de hand van verschillende thema’s, waarvan voeding er één is. Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier structureel werkt aan gezonde voeding of wil je meer informatie hierover? Kijk dan eens op deze site:  Mijngezondeschool.nl.

Stimulering-bijdrage ‘lekker naar buiten’!

Met als motto ‘Lekker naar buiten!’  kun je als school in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs én kinderopvanglocaties eenmalig een bijdrage aanvragen om jouw kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met alles rondom voeding. Deze bijdrage is in te zetten voor moestuinieren, koken en een excursie of gastles op het gebied van voeding.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl