Kinderopvang
voedseleducatie

Aan de slag met voedseleducatie

Hoe kun je binnen jouw kinderopvangorganisatie aan de slag met het thema gezonde en duurzame voeding? Hoe zorg je ervoor dat de kinderen gezond eten, lekker buiten zijn én plezier beleven aan dit thema? Hieronder vind je tips en lesmaterialen die jou en je school verder op weg kunnen helpen.

Moestuinieren

Steeds meer kinderopvanglocaties in Nederland gaan aan de slag met het vergroenen en gezonder maken van schoolpleinen en buitenruimtes. Dat gebeurt op verschillende manieren: met moestuinbakken, een kas, een voedselbosje, eetbaar groen op het schoolplein of een samenwerking met buurtmoestuinen.

Moestuincoaches

Speciaal opgeleide moestuincoaches helpen je op weg en bieden ondersteuning bij moestuinieren op jouw schoolplein. Ze kunnen gastlessen geven of nodigen je  uit om met de klas een bezoek te brengen aan hun eigen moestuin.

Lesmateriaal & meer

Via Jong Leren Eten vind je een uitgebreid aanbod aan lesmaterialen, moestuinpakketten en instructie over moestuinieren op de kinderopvang.

Koken & proeven

Moestuinieren, koken en proeven gaan hand in hand met elkaar. Want wat is nu leuker dan de oogst uit je eigen schoolmoestuin bereiden en daarna lekker oppeuzelen? Koken nodigt kinderen uit tot experimenteren met smaken en leert ze over waar voedsel vandaan komt. Op deze pagina vind je lesmaterialen, inspiratie en contacten om aan de slag te gaan met koken.

Voeselverspilling

Ook het thema voedselverspilling is actueel en iets waar je in de groep aandacht aan kunt besteden.

Boerderijeducatie

Vraag een gastboer(in) op bezoek op locatie. Of maak er een educatief uitje van en ga met de hele groep op bedrijfsbezoek bij een educatieboer in de buurt. Een andere leuke optie: kies een programma van Boerderijschool. Op deze manier kun je met boerderijeducatie bijdragen aan een gezonde en bewuste leefstijl.

Stimulering-bijdrage ‘lekker naar buiten’!

Met als motto ‘Lekker naar buiten!’  kun je als school in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs én kinderopvanglocaties eenmalig een bijdrage aanvragen om jouw kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met alles rondom voeding. Deze bijdrage is in te zetten voor moestuinieren, koken en een excursie of gastles op het gebied van voeding.

Gratis inspiratie in je mailbox?

Wil je niets missen van de laatste ontwikkelingen, inspiratie opdoen en mooie voorbeelden ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 2-maandelijkse nieuwsbrief Groen, Gezond & Waterwijs! Groen, Gezond & Waterwijs is een initiatief van Schoolplein van de Toekomst en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Samen zetten we ons in voor de aanleg van groene schoolpleinen en buitenonderwijs.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl