Groentjessoep: ‘Prima oplossing!’

Speciaal Basisonderwijs Noorderlicht start met Groentjessoep

Onlangs is SBO Noorderlicht in Tilburg gestart met Groentjessoep. Alle kinderen van de school krijgen iedere week een kop verse groentesoep tijdens de lunch. Tegelijkertijd leren ze meer over de groente waar de soep van gemaakt is. Kinderen uit groep 7/8, de zogenaamde ‘Soupmasters’, helpen mee met het opwarmen, uitdelen en vertellen over de soepen.

Met Groentjessoep leren de kinderen op een hele praktische en leuke manier meer over gezond eten. Omdat er iedere week een andere soep aan bod komt, proeven de kinderen verschillende groente smaken. De Soupmasters vertellen bij het uitdelen van de soepen waar de groente uit de soep allemaal goed voor is. “Dat hebben we vertaald naar superkrachten. In broccoli bijvoorbeeld zit heel veel vitamine K en dit heeft de superkracht dat als je valt op het schoolplein, je sneller een korstje op het wondje krijgt”, vertelt Diana van Bokhoven, een van de oprichters van Stichting Groentjessoep. “We merken dat het verhaal van de superkrachten enorm goed helpt om kinderen een positief gevoel over groente te geven. Vaak horen ze alleen maar ‘groente is gezond’. Wij vertellen ze in kindertaal hóe dit werkt.

Betrekken van ouders

SBO Noorderlicht is Groentjessoep gestart met een kick-off voor de kinderen én ouders. Op de eerste dag dat de kinderen er mee aan de slag gaan, stroomt het schoolplein met ouders die ook mogen proeven. “Het is lekker. Die kleine van mij eet vaak geen groente en dat is bij het avondeten vaak wel een probleem. Dus prima oplossing dit”, zegt een ouder.

De kleuters eten de soep in de klas voordat ze door hun ouders worden opgehaald.”Lekker!”, roepen ze. “Ik weet niet of ze doorhebben dat ze groente eten. Dat vinden ze toch vaak vies, maar dit gaat erin als zoete koek!”, zegt juffrouw Anita Koolen.

Praktische manier van leren

Doordat de kinderen actief aan de slag gaan met opwarmen en uitdelen, leren zie niet alleen over gezond eten maar ook vaardigheden als samenwerken en presenteren. Het zet kinderen echt in hun kracht. Groentjessoep is dan ook een educatieprogramma dat goed werkt op scholen die op een praktische wijze aan de slag willen met gezonde leefstijl. ”We merken dat het Speciaal Onderwijs nog meer dan het regulier onderwijs behoefte heeft aan ervaringsgerichte educatie en dat Groentjessoep voorziet in deze behoefte. Daarom hebben we samen met enkele SBO-scholen verspreid over Nederland ons educatieprogramma op maat gemaakt voor SBO-scholen.” vertelt Diana. “Op dit moment werken we ook met enkele SO-scholen om in de praktijk te ervaren hoe het programma voor deze scholen geschikt gemaakt kan worden.”

Wilt u meer weten over Groentjessoep, kijk dan op www.groentjessoep.nl of neem dan contact op met Diana van Bokhoven, diana@groentjessoep.nl, 06 – 1443 0780  

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl