Voortgezet onderwijs en MBO
groene en gezonde buitenruimte

Gezonde en gelukkige leerlingen

Een groen schoolplein inspireert, heeft een buitenlokaal voor buitenlessen, biedt leerlingen de mogelijkheid om elkaar buiten te ontmoeten, is bij voorkeur helemaal rookvrij én stimuleert beweging. Dit gecombineerd met de frisse buitenlucht, zorgt ervoor dat leerlingen zich tijdens de lessen veel beter kunnen concentreren. Maar dat niet alleen. Een groen schoolplein zorgt ook voor een flinke dosis ontspanning, waardoor zowel leerlingen als medewerkers zich weer kunnen opladen voor de lessen en andere activiteiten. En zo profiteert de hele school van meer groen.

En ook niet onbelangrijk: het trekt insecten, vogels en andere dieren aan. Goed voor de biodiversiteit!

Leerlingen aan zet

Jongeren worden hard geraakt door de klimaatcrisis en alle gevolgen daarvan. Hun toekomstperspectief is totaal anders dan dat van iemand die bijvoorbeeld in de jaren 70 geboren is. Daar is de coronacrisis nog eens bovenop gekomen.
Alles bij elkaar heeft dit gezorgd voor een golf van negatieve psychische, emotionele en sociale effecten. Het is belangrijk om jongeren een handelingsperspectief te geven. Dat kan door ze zelf aan het roer te zetten: laat leerlingen nadenken over vraagstukken zoals bijvoorbeeld het groene schoolplein of gezondere voeding in de schoolkantine. En voer het vervolgens samen uit.

Inspiratie: ontspannen, bewegen en leren

Een mooi voorbeeld van een vergroend schoolplein in het beroepsonderwijs is ROC A12 uit Ede. Zij zorgden voor lekker veel groen, picknicktafels, een buitenlokaal en een watertap. Samen met studenten en docenten ontwikkelde het ROC een plein waarop veel ruimte is om te ontspannen, bewegen én les te krijgen. En dat gebeurt nu volop! Lees hier 10 tips voor buitenles op VO en MBO.

Het verband tussen gezonde voeding en leerprestaties

Er zijn aanwijzingen dat het voedingspatroon van leerlingen samenhangt met de cognitieve ontwikkeling en schoolprestaties. Hersenen hebben namelijk voldoende voedingstoffen nodig om goed te functioneren. Bij verkeerde eetgewoonten is er een grotere kans op bijvoorbeeld concentratieproblemen, onrustig en druk gedrag, vermoeidheid en lusteloosheid. Dit kan de schoolprestaties negatief beïnvloeden. Daarnaast kan een ongezond voedingspatroon bijdragen aan het ontstaan van overgewicht, wat verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Voedingseducatie is dus van groot belang.

Inspiratie: sporten, tuinieren en leren

Het Kadinsky College in Nijmegen ontwierp samen met de leerlingen een groen schoolplein. Leerlingen kunnen er allerlei sporten doen: van fitness tot voetbal. Ook is er een eetbare tuin en een buitenlokaal.

En daar blijft het niet bij, want de leerlingen zijn zo enthousiast dat er maar nieuwe ideeën blijven komen voor het groene schoonplein.

Gratis tips in je mailbox?

Niets missen van de laatste ontwikkelingen, inspiratie opdoen en mooie voorbeelden ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 2-maandelijkse nieuwsbrief Groen, Gezond & Waterwijs! Groen, Gezond & Waterwijs is een initiatief van Schoolplein van de Toekomst en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Samen zetten we ons in voor de aanleg van groene schoolpleinen, buitenonderwijs en educatie over gezonde voeding.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl