Groene kinderopvang zit in de lift
Buiten zijn, vrij spelen in het groen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Steeds meer ouders kiezen daarom voor een groene kinderopvang.
Als groene kinderopvang kun jij jouw kwaliteit verhogen en onderscheid je je op een positieve manier. Maar hoe pak je dat aan? Op welke manier maak je de pedagogisch medewerkers enthousiast? Hoe ziet een uitdagende groene speel-leeromgeving eruit? Richt je je op een keurmerk? Ga je voor Gezonde Kinderopvang? Wij geven je allerlei tips.
Moestuinieren, koken & op bezoek bij de boer
Van zaaien, verzorgen, oogsten en proeven tot boerderijeducatie. Dit kan allemaal op en rondom de kinderopvang. Er zijn allerlei materialen, pakketten, subsidies, aanbieders en mooie voorbeelden waarbij kinderen leren van en met de natuur, water en voeding. Ook kun je op pad: naar de boer of de natuur in de eigen omgeving. Ontdek alles over voedseleducatie op de kinderopvang.
Hartje Winter
In de winter naar buiten? Jazeker! Ook in de winter valt er namelijk genoeg te ontdekken en zijn er verrassende dingen te doen in de natuur. Om buitenspelen in de winter te stimuleren biedt IVN Natuureducatie met Hartje Winter een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten. Ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen, speciaal voor de kinderopvang.
ModderDag
Jaarlijks is het in juni ModderDag! Vrij spelen met de elementen water en zand staat centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden!
Trainingen en workshops
Via trainingen en workshops helpen wij medewerkers en management van de kinderopvang op een weg met kennis, houding en vaardigheden. Denk aan onderwerpen zoals de Groene Kinderopvang, Kweken in de dagopvang, Eetbare natuur op de BSO en Groen aan Kop. Neem contact op met de Jong Leren Eten Makelaars voor alle mogelijkheden.
Inspiratie: eten uit je eigen voedselbosje
In Geldrop hebben leerlingen van Kindcentrum De Vlinder hun eigen voedselbosje op het schoolplein geplant, samen met IVN-afdeling Geldrop. Je kunt natuurlijk uit een boek leren hoe fruit groeit, maar het is toch veel leuker om het zelf te doen? En natuurlijk lekker te snoepen uit je eigen bosje.
De voedselbosjes trekken bovendien allerlei insecten, vogels en andere dieren aan. Goed voor de biodiversiteit! Ook interesse in een voedselbosje bij school of kinderopvang?
Gratis tips in je mailbox?
Niets missen van de laatste ontwikkelingen, inspiratie opdoen en mooie voorbeelden ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 2-maandelijkse nieuwsbrief Groen, Gezond & Waterwijs! Groen, Gezond & Waterwijs is een initiatief van Schoolplein van de Toekomst en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Samen zetten we ons in voor de aanleg van groene schoolpleinen, buitenonderwijs en educatie over gezonde voeding.