Groene en gezonde buitenruimte

Klimaatbestendig plein

Een groen plein is klimaatbestendig, natuurlijk avontuurlijk en groen. Maar wat is klimaatbestendig dan precies?

Verkoeling

Denk aan dingen als verkoeling van de omgeving door meer groen. Een groene omgeving kan al snel een paar graden minder warm zijn in een hete zomer. Belangrijk, want door klimaatverandering krijgen we meer hetere zomers. Een compleet betegeld plein heeft vaak nauwelijks schaduw en dat is flink puffen in de zomer.

Minder wateroverlast

Ook gaat het in de toekomst vaker en harder regenen. Een groot probleem, omdat het water op betegelde schoonpleinen niet goed kan wegzakken. De bodem wordt hierdoor droger en er is meer kans op wateroverlast. Het laatste waar je als school op zit te wachten.

Natuurlijke materialen

Een groene buitenruimte is dus voorbereid op de toekomst. Groen betekent echter niet alleen veel gras, (fruit)bomen en (eetbare) planten. Ook het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen is essentieel. Zo zijn zand, schors, schelpen, gras, planten of houtsnippers ideaal als ondergrond. Goed om op te spelen, te gebruiken als spelelement, duurzaam en heel klimaatbestendig! Lees meer over het klimaatbestendig inrichten van je plein.

Kies voor een buitenleslokaal op jouw schoolplein

Het Buitenlokaal’ geeft kinderen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene, kunstzinnige en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde en creatieve ontwikkeling. ‘Het Buitenlokaal’ prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van natuur en klimaatadaptatie. Tijdens en na schooltijd. Dit heeft een positief effect op zowel concentratievermogen als leerprestaties.

Het buitenlokaal:

  • Is een plek waar bewegen, ontmoeten, leren en werken centraal staan.
  • Is een plek waar leerlingen in contact komen met groen en natuur, bewegen en kunst & cultuur.
  • Is geschikt en wordt gebruikt om les te geven.
  • Is openbaar toegankelijk en wordt gebruikt door de buurt.
  • Wordt volgens een beproefd stappenplan opgebouwd en met inspiratiekaarten levendig gehouden.
  • Is rookvrij.

Download de technische tekening voor jullie buitenleslokaal

Hier vind je de technische tekening zodat je zelf kunt gaan bouwen. Ben je minder technisch? Wil je advies over de ideale plek voor het lokaal? Of andere tips? Neem dan contact op met Krachtig Buiten. Groencoach Petra Wevers denkt graag met jullie mee.

Groene schoolpleinen op de kaart

De afgelopen jaren zijn al veel schoolpleinen in Brabant vergroend. Bekijk hier op de kaart waar alle groene schoolpleinen zich bevinden!

Natuurlijk avontuurlijk plein

Spelen op een natuurlijk avontuurlijk plein betekent plezier en ontspanning. Maar het draait om meer dan dat. Het gaat ook om uitdaging, ontwikkeling en veiligheid. Spelen op een groen plein brengt ander speelgedrag, uitdagingen en risico’s met zich mee dan op betegelde pleinen.

Vallen en weer opstaan

En dat kan lastig zijn voor ons als volwassene. Wij willen het liefst risico’s vermijden en kinderen tegen alles beschermen. Maar hierdoor krijgen ze later juist meer moeite met zelf inschattingen maken. Inschattingen over wat zij zelf kunnen, maar ook wat de omgeving kan.

Voor kinderen is dus belangrijk om te vallen en zich te bezeren. Van schrammen leren ze. En kinderen geven vaak zelf goed aan tot hoever ze durven gaan. Na drie keer vallen en een kleine blauwe plek lukt het wel! Elke keer letten ze beter op en groeit hun (zelf) vertrouwen.

Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken en leerkrachten en ouders te betrekken.

Groen schoolplein

Door het vervangen van (een deel van) de tegels op het schoolplein door groen ontstaat een oase van (fruit)bomen, bosjes, struiken, een moestuin, water en andere natuurlijke en avontuurlijke elementen.

Meer beestjes

Planten trekken insecten, vogels en andere dieren aan. Er komt leven in de brouwerij en de biodiversiteit wordt verbeterd. En dat is fijn voor het klimaat, ons als mens en de natuur. Voor kinderen is het bovendien de ideale leefomgeving.

Gezond snoepen

Een moestuin zorgt niet alleen voor een groener en klimaatbestendiger schoolplein, het is ook heerlijk om uit te snoepen. Want groente en fruit smaakt natuurlijk een stuk lekkerder als je het zelf hebt laten groeien. Al die vitamines zijn goed voor de gezondheid!

Lekker bewegen

Een groen schoolplein zorgt bovendien voor extra beweging, waardoor kinderen zich tijdens de les beter kunnen concentreren, ze socialer worden en hun uithoudingsvermogen groeit. Bovendien hebben gezond eten en bewegen een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid. Win-win dus!  

  • Waar moet ik op letten bij het maken van een groene buitenruimte?

    Aan de slag met een groen plein? De belangrijkste pijlers binnen Schoolpleinen van de toekomst zijn klimaatbestendig, natuurlijk avontuurlijk, verbeteren van de biodiversiteit, gezond en educatie. Lees meer over het aanleggen van een groen schoolplein.

  • Is een groen plein veilig?

    Spelen op een groen plein brengt ander speelgedrag, uitdagingen en risico’s met zich mee dan de stenen pleinen. Het is belangrijk om toezicht te houden en te zorgen voor veiligheid. Het is daarom zeer belangrijk om hier goed over na te denken en leerkrachten en ouders hierin te betrekken. Lees meer over veiligheid.

Gratis tips in je mailbox?

Niets missen van de laatste ontwikkelingen, inspiratie opdoen en mooie voorbeelden ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 2-maandelijkse nieuwsbrief Groen, Gezond & Waterwijs! Groen, Gezond & Waterwijs is een initiatief van Schoolplein van de Toekomst en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Samen zetten we ons in voor de aanleg van groene schoolpleinen, buitenonderwijs en educatie over gezonde voeding.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl