Smikkelen

Eetbaar groen

Een wortel die je zo uit de grond trekt, en heb je ooit zo’n grote courgette gezien!? Wat is er leuker voor kinderen dan met de handen in de aarde zitten en zelf fruit, groente en kruiden zaaien, verzorgen en oogsten? Om er vervolgens mee te koken, bakken, proeven én spelen (met eten). Want zeg nou zelf, dat zelfverzorgde en bereide tomaatje smaakt toch veel lekkerder!

Scholen in regio Noordoost-Brabant, doe mee!

Dankzij een bijdrage van Regio Deal Noordoost–Brabant dompelen leerlingen van 85 basisscholen in deze regio zich in 2024 onder in de wereld van gezonde voeding. Jong Leren eten, IVN Natuureducatie en stichting Spoony slaan de handen ineen met als doel om jonge kinderen te leren wat gezonde, eerlijke én duurzame keuzes zijn en hen voedselvaardigheden te laten ontwikkelen. Basisschoolleerlingen in deze regio gaan op een waar groente avontuur; aan de slag in de schooltuin en met Spoony’s lespakket.

Basisscholen in Bernheze, Boekel, Boxtel, Heusden, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, ‘s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught kunnen meedoen.

Kan jouw school wel wat (eetbaar) groen gebruiken?

We bieden basisscholen financiële ondersteuning en praktische begeleiding door met een moestuincoach aan de slag te gaan met moestuinieren of een educatief Voedselbosje. Heeft jouw school interesse en wil je weten hoe je gebruik kan maken van dit aanbod, wat de voorwaarden zijn en hoe zo’n traject eruit ziet?

Kom dan naar het digitale informatie-uur op 3 september of 1 oktober van 16.00 – 17.00 uur.

Ga aan de slag met een groen en gezond schoolplein!

Voedseleducatie helpt leerlingen met het maken van blijvende en duurzame gezonde keuzes. Door zelf aan de slag te gaan met zaaien, verzorgen, oogsten, samen te experimenteren in de keuken of een kijkje te nemen bij een voedselproducent leren kinderen waar voedsel vandaan komt en wat gezond voedsel is.

Co-creatiesessies

Helpen met jouw organisatie om kinderen in Noordoost-Brabant gezonde, eerlijke en duurzame voedselkeuzes te laten maken. Tijdens twee inspirerende middagen ga je met gelijkgestemde ondernemingen en instanties uit regio Noordoost-Brabant in gesprek. Doel: het programma ‘Smikkelen van eetbaar groen’ samen versterken.

Meer info en aanmelden

Spoony’s lespakket

Met dit gratis ervaringsgerichte voedseleducatie lesprogramma leren leerlingen in groep 4 t/m 7 spelenderwijs over gezonde en duurzame voeding. Wil je met jouw school eenmalig, zonder verdere verplichting, in het najaar aan de slag met het Spoony’s lespakket?

School inschrijven

Meedoen?

Voor partners in de regio worden er cocreatiesessiesgeorganiseerd. We doen dit namelijk niet alleen, maar juist samen met en voor aanbieders in de regio. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Jong Leren Eten Makelaars Marjolein Lommen of Simone Luijten.