Natuureducatie

Natuur ontdekken

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken. Het helpt kinderen met het ontwikkelen van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Maar hoe pak je dat aan als leerkracht of pedagogisch werker? Wij helpen je graag.

Er zijn allerlei manieren om met leerlingen en kinderen naar buiten te gaan. Je laat ze leren, beleven en brengt ze weer in contact met de natuur. Door natuuronderwijs, natuureducatie of natuurbeleving stimuleer je milieubewust gedrag bij kinderen. Deze unieke ervaringen in de natuur bepalen hun gedrag nu én in de toekomst.

Waarom binnen als het buiten kan?

De natuur is het beste leslokaal dat er maar is voor kinderen. Tijdens de Nationale Buitenlesdag in april roepen we alle scholen op om buiten les te geven. Bij veel lessen kan dat namelijk prima. Ook op andere momenten in het jaar natuurlijk.

Erop uit

Wil je af en toe je buitenlokaal uit en andere, wijdere natuur in met jouw leerlingen? Ook dat kan! Er zijn allerlei leuke mogelijkheden om onder begeleiding op excursie te gaan. Neem daarvoor contact op met een NME-centrum of lokale IVN-afdeling.  Je kunt ook mee met Het Bewaarde Land.

Jongeren adviesbureaus (JAB)

Werk je in het voorgezet onderwijs of in het beroepsonderwijs? Wil je jongeren de kans bieden om een brug te slaan tussen theorie en praktijk? Dan is het Jongeren Adviesbureau van IVN Natuureducatie iets voor jouw school/onderwijsinstelling.

Meedenken over echte en actuele vragen

Wij geloven dat jongeren creatieve antwoorden hebben op maatschappelijke uitdagingen: een stem die gehoord moet worden. Het Jongeren Adviesbureau betrekt jongeren tussen de 12 en 25 jaar vanuit hun opleiding bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dit zijn echte, actuele vragen van bedrijven of overheden.

Bestaande denkopatronen doorbreken

In de rol van adviseur praten jongeren mee over hun eigen leefomgeving. De frisse en onbevangen blik van jongeren kan bestaande denkpatronen binnen organisaties doorbreken en innovatie stimuleren. De jongeren doen onderzoek, gaan in dialoog met (lokale) experts, verkennen de situatie en presenteren hun ideeën.

Geïnspireerd door de adviezen van de jongeren, kan de opdrachtgever gelijk aan de slag. Het IVN Jongeren Adviesbureau brengt jongeren, onderwijs en praktijk samen. Meer weten? Lees alles over het Jongeren Adviesbureau.

Gratis tips in je mailbox? Meld je aan!

Wil je niets missen van de laatste ontwikkelingen, inspiratie opdoen en mooie voorbeelden ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 2-maandelijkse nieuwsbrief Groen, Gezond & Waterwijs! Groen, Gezond & Waterwijs is een initiatief van Schoolplein van de Toekomst en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Samen zetten we ons in voor de aanleg van groene schoolpleinen en buitenonderwijs aan.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl