Inspiratiebijeenkomst ‘Duurzaam groen binnen ons VO, samen met de regio’, groot succes!

Op 14 juni vond de een inspiratiebijeenkomst plaats op campus 013. Een mooie samenwerking tussen de gemeente Tilburg, T-primair en Jong Leren Eten met als doel te kijken of er nog samengewerkt kan worden aan een duurzaam en gezond onderwijs.

Tijdens de bijeenkomst werden praktische voorbeelden gegeven vanuit het project Garden 013, de schooltuin bij campus 013. Deelnemers konden meedoen aan een rondleiding door Garden 013 en informatie ophalen bij de stands van regionale groene partners en subsidieverstrekkers die scholen willen ondersteunen in het ontwikkelen van gezonde, vergroenende en duurzame initiatieven in het voortgezet onderwijs.

Het begon met een moestuin
Anniek Andriese, docent biologie en moestuincoach wilde meer bewustwording en natuurbeleving bij haar studenten bewerkstelligen en startte een moestuin bij campus 013, Garden013. In de loop van de tijd groeide het project en werden meerdere ‘groene’ plaatsen op de campus gerealiseerd waaronder een dakterras, growwizzkids en een voedselpad. Samen met collega-docent Jocelyn Jansen, tevens moestuincoach, is de inspiratiebijeenkomst georganiseerd. Deels om samenwerking te zoeken met groene partijen, maar ook om andere VO scholen te inspireren en te informeren.

“Hoe mooi is het dat je nu door het project Garden013 kinderen bereikt, die je normaal niet zo snel zou bereiken op het gebied van duurzaamheid/groen. ‘Met je handen werken is fijn en het daarnaast aarden in de tuin is voor de kinderen van nu zo belangrijk”

Jocelyn Jansen

De hele school is betrokken
Directeur van campus 013 Han Snijders, vertelde op de bijeenkomst hoe belangrijk  het is voor de school om het Garden 013 project te hebben. De vakgroep biologie heeft het project opgericht, maar ondertussen doen andere vakgroepen ook mee. De vakgroep techniek maakt bijvoorbeeld de insectenhuisjes en de vakgroep Nederlands heeft een duurzaamheid-enquête gehouden.
Jocelyn Jansen: ‘Wat wij willen is dat er een olievlekwerking gaat plaatsvinden. Je kunt namelijk duurzaamheid in de kerndoelen van alle vakgroepen inbedden. We kunnen van elkaar leren. Deze middag heeft ons en de bezoekers nieuwe inzichten opgeleverd, we hebben nieuwe mensen leren kennen en we zijn van onze eigen eilandjes af gekomen om gezamenlijk te praten. We hopen dat nog meer scholen zich gaan inzetten voor gezonde voeding, een groene leefomgeving en duurzaamheid in het voortgezet onderwijs. We zijn in ieder geval op zoek naar bewustwording.’

Tips vanuit garden 013: Doe het niet alleen , zorg dat je draagvlak hebt binnen je school. Verbindt de vakgroepen met elkaar en zorg dat het management achter je staat. Als laatste ga op zoek naar groene partners.

Tekst en Foto’s: Ellen de Visser

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl