Inspiratie: het nieuwe schoolplein van het Merlet College in Cuijk

Onlangs is op het Merlet college in Cuijk met behulp van de subsidie “Schoolplein van de Toekomst” van het Prins Bernhard Cultuurfonds een nieuwe tuin aangelegd. Het hoveniersbedrijf, Van Ooijen Hoveniers, voerde op een moment dat de school gesloten was alle voorbereidende werkzaamheden uit, waaronder het snijden van de tegels, het maken van de borders, en het planten van de bomen. Vervolgens zijn, samen met de leerlingen, de borders ingepland. Een grote groep leerlingen uit de 1e klassen heeft hierbij erg goed geholpen. Vol enthousiasme hebben de leerlingen de borders, volgens het beplantingsplan, van planten voorzien. Daarbij gingen ze uiterst secuur te werk. Er was één jongen bij die de gehele dag door heeft geholpen en teleurgesteld was toen het hoveniersbedrijf om 16.30u naar huis ging. Een toekomstige hovenier?

Het project is inmiddels vrijwel geheel afgerond maar er komen toch steeds weer wat ideeën bij. Onlangs hebben de leerlingen zelf een insectenhotel gebouwd voor in de tuin. Een prachtig voorbeeld van het creëren van betrokkenheid bij leerlingen en bewustwording met betrekking tot de natuur.

Hoewel het project dan afgerond is, is het uiteraard nog maar de start van de mooie tuin. In de komende jaren zal deze tuin uitgroeien tot een prachtige oase waar alle leerlingen en docenten van kunnen genieten. Dan kunnen ze pas echt zien hoe leuk het is om de eigen tuin te betrekken bij de biologieles of de kookles.
Nu al is duidelijk te merken dat er meer animo is bij leerlingen om de pauze op het schoolplein door te brengen.

Het insectenhotel (foto Merlet college)

foto Merlet college

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl