Financiering 

Tips om vergroening te financieren

Als je jouw schoolplein wil omtoveren tot een groene oase, moet je een begroting maken en natuurlijk budget vrijmaken voor de financiering ervan. Menskracht en materialen kosten nu eenmaal geld. Wij geven je een paar tips om aan budget te komen.

1. beperk je kosten

De eerste tip is het meest voor de hand liggend: beperk je kosten. Is het mogelijk om meer gebruik te maken van vrijwilligers? Hiermee bespaar je al op menskracht. Leen gereedschap van ouders en hergebruik materialen. Van stoeptegels kun je bijvoorbeeld een insectenmuurtje maken. Ga ook na of ouders, bouwmarkten, de gemeente, groothandel van groen of Staatsbosbeheer materialen over hebben. Daarnaast kun je ook besluiten een deel van de plannen op een later moment uit te voeren. Door de aanleg te faseren, kun je de kosten verspreiden.

2. subsidie

Kijk of het mogelijk is om gebruik te maken van subsidies of mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Veel gemeenten of organisaties hebben subsidies die aansluiten bij Schoolpleinen van de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar financiële hulp op het gebied van biodiversiteit, regenwater, klimaat, wijkbevordering en sport- en spelmogelijkheden. Ook kun je onderzoeken of er fondsen zijn van wie je extra financiën kunt ontvangen.

We hebben een paar tips voor je op een rij gezet:

3. kom zelf in actie

Je kunt ook zelf acties op touw zetten, samen met leerlingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van: een sponsorloop, bakactie, verzamelen van statieflessen of het organiseren van een markt. Op deze manier betrek je ook meteen de kinderen bij hun nieuwe schoolplein.

Een andere mogelijkheid is het starten van een crowdfundingsactie. Crowdfunding Voor Natuur is speciaal bedoeld voor het realiseren van natuurgerelateerde projecten. Het project moet altijd een duidelijke relatie hebben met natuur, biodiversiteit, bos en landschap.

4. sponsoren

De vierde optie is het zoeken van sponsoren. Deze kunnen hulp bieden op verschillende manieren: financieel, vrijwilligerswerk of door het leveren van goederen. Vaak willen organisaties, winkels of particulieren financieel ondersteunen als hun naam duidelijk genoemd wordt.

Daarnaast kun je op verschillende manieren non-financiële hulp krijgen. Vraag bijvoorbeeld bij de gemeente of Staatsbosbeheer of zij nog oude bomen hebben. Zaag deze in stukken en je hebt geweldige boomstronkjes om op te staan, zitten en spelen. Of neem contact op met een teler en kijk of zij planten en struiken hebben die misschien niet meer goed zijn voor de verkoop. Wellicht willen ze deze in ruil voor het noemen van hun naam wel doneren. Hou ook rekening met het jaargetij. In het snoeiseizoen kun je vaak materialen gratis krijgen.

Gratis tips in je mailbox?

Niets missen van de laatste ontwikkelingen, inspiratie opdoen en mooie voorbeelden ontvangen? Schrijf je dan in voor onze 2-maandelijkse nieuwsbrief Groen, Gezond & Waterwijs! Groen, Gezond & Waterwijs is een initiatief van Schoolplein van de Toekomst en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Samen zetten we ons in voor de aanleg van groene schoolpleinen, buitenonderwijs en educatie over gezonde voeding.

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl