Als trotse klasseboer, de liefde voor biologische groenten en fruit overbrengen

Klasseboer Henriëtte van den Hoek heeft samen met haar man Alfons een prachtige biologische groentekwekerij, waar ze hun liefde voor biologische groenten overbrengen op een ieder die het horen wil. Zeker in het bijzonder aan kinderen, want zij zijn tenslotte de toekomst. In 2011 werden ze klasseboer, ze ontvangen per jaar zo een 1.000 schoolkinderen.

2011 was een dieptepunt in hun toenmalig bedrijf, maar tevens een nieuw begin. Henriëtte stond haar mooi geteelde tomaten weg te gooien, omdat ze deze niet meer verkocht kregen, ze hadden overproductie. ‘ Vreselijk, als je dat als tuinder moet doen. Je stopt daar al je energie in’, zo zegt Henriëtte van natuurlijk tomaat. Door deze ervaring, zagen Henriette en haar man dat het anders moest, maar vooral dat ze het anders wilden. Ze wilden iets moois maken, iets voor de wereld doen, voedselverspilling tegengaan. Vele ideeën kwamen naar boven, er werd gedroomd van wat ze wilden. In de loop der jaren zijn veel dingen die ze na dat dieptepunt graag wilden, verwezenlijkt. Zo hebben ze een biologische winkel(natuurlijk Henriëtte), biologische groentekwekerij, voedselbos, maken ze tomatensauzen, houden ze kookworkshops, rondleidingen en zijn dus klasseboer. Dit alles, omdat ze voelde bij het weggooien van de tomaten dat ze anders moesten en wilden.

Van een traditionele groentekwekerij naar biologisch

Ze geniet enorm van de mooie switch die het bedrijf heeft gemaakt, van een traditionele groentekwekerij naar een biologische. Henriette is ontzettend trots op haar bedrijf en geniet daar enorm van en daarom wil ze dat graag uitdragen door dit aan schoolkinderen te laten zien.

“Het bedrijf is te mooi, om het niet te delen. Het is ook zo belangrijk dat mensen weten hoe alles groeit en bloeit. We willen laten zien dat het moeite kost om dingen te laten groeien, dat het best moeilijk is. Als je dat begrijpt krijg je ook veel meer waardering voor je de producten.”

Klasseboer Henriëtte van den Hoek

Henriëtte zegt verder: ‘Het leuke van klasseboer zijn is dat je zaadjes kan planten bij de kinderen en dat je kan laten zien hoe leuk het werken in de tuinbouw is. De kinderen laten verwonderen, proberen dat ze nieuwsgierig worden en geïnteresseerd raken in al die mooie groentes. Dat geeft me zoveel energie. Het is prachtig dat ze gaan nadenken hoe de groente in de winkel komt en zich afvragen hoe dingen smaken, dat ze alles willen proeven.’

Hoe ziet zo een schoolbezoek (1,5-2 uur) er nu in het kort uit: Ontvangst, uitleg over de insecten die het biologische bedrijf een handje helpen, rondje door de kassen en de biologische tuin in waar zich kippen, boomgaard en een vijver bevinden. Tijdens het rondje krijgen de kinderen zoekopdrachten en uitleg. Op het einde is er nog een proeverij en een quiz ren je rot. De kinderen gaan aan het einde van het bezoek met een bakje tomaten en mooi boekje van het bedrijf naar huis.

Wist je trouwens dat een komkommerplant wel 16 meter wordt in de kas en een tomaat 14.  En dat een macrolophus een zeer nuttig beestje is op de biologische kwekerij?  Er is genoeg om je over te verbazen  en te verwonderen als kind (en volwassene) als je op bezoek komt. Je bent een ervaring rijker als je weer naar huis gaat.

Tekst: Ellen de Visser

© Schoolplein van de Toekomst | ontwerp en realisatie huyswerk.nl